Het nieuwe jaar komt er aan. Dat wil zeggen: Goed feesten, veel eten, nog meer drinken, aftellen tot middernacht en vervolgens jezelf een aantal beloftes doen over wat je dit jaar beter gaat doen dan het afgelopen jaar. Eén zo'n goede resolutie zou zomaar even kunnen zijn om de meest spectaculaire achtbanen van de wereld te gaan afvinken. Wij helpen je alvast op weg door zes achtbaanrecords op te sommen die volgend jaar onder normale omstandigheden verbroken zullen worden!

De parkopening met de meeste achtbanen - Ankapark, Turkije

We wachten er nu al enkele jaren op, maar het ziet eruit dat het in 2019 eindelijk zal gebeuren: de opening van Ankapark in Ankara, Turkije. Al jaren geleden werd hier volop gebouwd aan een groots park met een indrukwekkend aanbod. Sommige exemplaren, zoals een tien-looper van Intamin (vergelijkbaar met Colossus), staan al jaren te wachten op de opening van het park dat geplaagd word door een politiek steekspel.

Het nieuwste hoofdstuk in dit verhaal doet echter de hoop oplaaien dat het park zijn attracties in 2019 eindelijk openen voor het publiek. De gerenomeerde Chinese pretparkengroep OCT (bekend van de Happy Valley-parken in China) zal het park gaan exploiteren. Ankapark mikt op een opening eind maart 2019.

Het record dat verbroken wordt is dat van de meeste achtbanen aanwezig in een park bij de opening van het park - een mondvol, maar het is wel degelijk best spectaculair. Ankapark opent normaal gezien met 17 (!) achtbanen in het aanbod, een ongezien hoog aantal voor een nieuw park. Uiteraard zitten daar een heleboel kleine kinderachtbaantjes bij, maar toch ook heel wat meer spectaculaire exemplaren. Ankapark word hiermee ook verreweg het park met de meeste achtbanen in heel Eurazië.

De grootste Dive Coaster ter wereld - Canada's Wonderland, Canada

Dit populaire coastermodel van het Zwitserse B&M is ver gekomen sinds de opening van Oblivion in Alton Towers. Het type is blijven groeien: als het niet in hoogte was, dan wel in lengte en variatie in elementen. Het voorlopige hoogtepunt wordt in 2019 bereikt met Yukon Striker, de meest spectaculaire Dive Coaster die tot nu toe gebouwd werd. De achtbaan verbreekt meerdere records binnen zijn type. De hoogte zou echter gelijk blijven met die van Valravn in Cedar Point, de vorige recordhouder, met 68 meter hoogte. De eerste drop van Yukon Striker gaat echter met een tunnel onder de grond en heeft met 74.7 meter een veel diepere drop. Het logische gevolg is dat de topsnelheid met 130 km/u een stuk hoger ligt. Als kers op de taart krijgt de baan vier inversies, nog niet eerder gezien op dit achtbaantype. Eén van die inversies is een klassieke verticale looping, die nooit eerder op een Dive Coaster gebruikt werd. Logisch, want dit type staat bekend om zijn zeer brede en korte treinen - om door een looping te geraken moet het element enorm zijn, maar aan die voorwaarde voldoet Yukon Striker natuurlijk!

Steilste achtbaan ter wereld - Nickelodeon Universe Theme Park, Verenigde Staten van Amerika

Nog een nieuw pretpark dat volgend jaar een record breekt, ditmaal in in de Verenigde Staten, vlakbij Newark in New York. Hier wordt namelijk druk gebouwd aan een gigantisch indoorpark met maar liefst vijf achtbanen. Hier zit heel wat interessants tussen zoals twee Intamin-achtbanen, een grote gerstlauer spinning coaster en de belangrijkste voor dit artikel: de steilste achtbaan ter wereld.

Dit record stond tot nu op naam van Takabisha, een Gerstlauer Eurofighter in Fuji-Q Highland, Japan. Deze baan heeft een lancering, zeven inversies, en als Signature element een verticale lift gevolgd door de steilste drop ter wereld. Deze grootse coaster wordt gekopierd in het nieuwe indoorpark, maar dit maal heeft de grootste drop een hellingsgraad van 121,5° in plaats van 121°. Een miniem verschil, maar goed genoeg om het record te breken!

De grootste B&M Wing Coaster ter wereld - Wuxi Wanda City, China

De geliefde Zwitserse achtbaanbouwer B&M pakt niet alleen uit met zijn grootste Dive Coaster ooit, maar ook met de grootste Wing Coaster die ze tot nu gebouwd hebben. De coaster gaat naar een gloednieuw Chinees park van de Wanda-groep in Wuxi, niet ver van Shangai. De achtbaan wordt met een hoogte van zestig meter ruim acht meter hoger dan de vorige recordhouder, Gatekeeper in Cedar Point. De treinen zullen door vier inversies gaan én door een gigantische bergconstructie.

Hoewel het wel degelijk de hoogste en snelste B&M Wingcoaster is, bestaan er nog twee wingcoasters die groter zijn dan deze nieuwe achtbaan. Eejanaika en Dinoconda, allebei 4D coasters van ARROW DYNAMICS / S&S. De ritervaring op dit type achtbaan (waarbij de stoelen ronddraaien tijdens de rit) is echter zodanig anders dat we dit onderscheid gerechtvaardigd achten.

Hoogste aantal achtbanen in één park - Six Flags Magic Mountain, Verenigde Staten van Amerika

Een vreemde eend in dit lijstje, want Six Flags Magic Mountain steelt dit record van... Zichzelf. Volgend jaar opent dit park in Californië - dat voor veel achtbaanfans het ultieme coasterwalhalla op aarde is - zijn twintigste achtbaan. Als je racende coasters apart telt, is het zelfs de 21ste achtbaan van het park. En dat wil niet zeggen dat het een kleintje is!

West Coast Racers wordt een gelanceerde achtbaan met maar liefst vier lanceringen.  Je duelleert heel de rit met een andere trein en legt vervolgens het parcours van de andere trein af: vergelijk het met het ritverloop van Le Nitro af Master Thai, maar dan een stuk groter. Tijdens de rit reis je door vier inversies, haal je een snelheid van 88.5 km/u en dat terwijl een rondje maar liefst drie minuten zou duren. Een knappe uitbreiding voor een park dat hoe dan ook al een extreem indrukwekkend achtbaanaanbod had!

Hoogste inversie op een achtbaan - Kennywood, Verenigde Staten van Amerika

Kennywood staat vooral bekend om zijn oude houten achtbanen, maar heeft ook enkele moderne topcoasters in zijn aanbod. En dit aanbod lijkt in 2019 met één achtbaan bijgevuld te worden: Steel Curtain, een achtbaan van S&S Sansei. 

Er zijn twee zaken die deze coaster speciaal maken. Ten eerste is het de eerste achtbaan ooit met exact negen inversies. Achtbanen met acht en tien inversies bestaan al jaren, maar nog nooit eerder werd er eentje met exact negen inversies gebouwd. Dat is op zich natuurlijk geen record, maar de eerste inversie die de achtbaan maakt is dat wel: de eerste kurkentrekker van de baan wordt namelijk de hoogste inversie ter wereld! Bezoekers worden hier 60.04 meter boven de grond over hun kop gedraaid. Opvallend is dat ze het record ofwel van de wingcoaster Gatekeeper (Cedar Point) of de iets hogere wing Coaster in het eerder vermelde Wuxi Wanda City stelen. Deze laatste coaster krijgt namelijk een inversie van slechts vier (!!) centimeter lager, wat het één van de mees nipte records aller tijden maakt.

Steel Curtain is trouwens geen verwijzing naar het ijzeren gordijn, maar een American Footballteam dat zijn eigen themagebied krijgt in Kennywood: Steelers Country.

Al deze achtbaanrecords bevinden zich in parken buiten Europa. Maar ook binnen Europa zijn er vele nieuwe achtbanen en andere attracties in 2019 - ontdek alle pretparknieuwtjes op ons forum!

Tekst: Ignace Woinin // Foto's: Hürriyet Haber, Canada's Wonderland, Gerstlauer, Martin & Vleminckx, Gaoloumi.com, Six Flags Magic Mountain, Kennywood