Iedereen is wel bekend met parken zoals de Efteling en Disneyland. Toch zijn er een aantal kleinere parken in Europa die niet direct voor de hand liggen, maar die je zeker eens bezocht moet hebben. Pretparken.be zet er zeven op een rij.

Fraispertuis City
Klein? Zeker. Maar dat op kleine oppervlaktes juist geweldige dingen kunnen ontstaan, hebben we al in meerdere parken gezien. Fraispertuis City heeft ook niet veel oppervlakte. Met een Western Thema lijken ze ook niet heel bijzonder uit de hoek te komen. Niets is echter minder waar. Het park biedt veel attracties die op een zeer leuke en originele manier zijn uitgewerkt. Het is duidelijk te merken dat in dit Franse parkje met liefde wordt gewerkt. Er wordt veel aandacht aan detail besteed en als ze ergens iets extra’s kunnen doen, zullen ze het niet laten. Ook de horeca is buitengewoon goed. Hoewel dit kleine parkje niet heel bekend is bij het grote publiek, is het niet voor niets één van de favorieten bij de fans.

Tibidabo
Wie Barcelona bezoekt kan de Sagrada Familia en Las Ramblas niet missen. Wil je een pretpark doen zal het in Salou gelegen PortAventura World zeker niet mis kunnen lopen. Echter mag Tibidabo zeker niet vergeten worden. Het oude stadsparkje straalt een heel speciale sfeer uit en is niet zo toeristisch als andere bestemmingen. We vinden er enkele unieke attracties terug, zoals een heel toffe Vekoma-achtbaan, een goed spookhuis en natuurlijk Avió, het vliegtuig dat je al van ver zijn rondjes ziet draaien. En alsof dat niet genoeg is, is het parkje al het bezoeken waard alleen al voor het magnifieke uitzicht over de stad.

Divo Ostrov
Divo Ostrov - oftewel: “Wonder Island” in het Engels - ligt in Sint Petersburg. Een prachtige stad die vooral liefhebbers van Ballet en andere kunsten trekt. De doelgroep van de stad zijn niet direct pretparkgangers, toch is Divo Ostrov zeker een leuk park om te bezoeken. Hun grootste attracties omvatten een kloon van Blue Fire en een Intamin 10-looper. Zeer speciaal is ook hun “Rocket”, een soort zwiermolen die ook overkop draait. Het park is niet zeer hoogwaardig gethemed, desalniettemin is het opgedeeld in meerdere zones die toch elk charmante theming hebben waardoor je direct herkent wat het is. Betalen kan per attractie, al is er uiteraard ook een all-in polsbandje verkrijgbaar. Veel touristen ga je hier niet aantreffen. De tip is dus om Google translate klaar te houden, want veel meer dan Russisch wordt door het personeel niet gesproken. Alternatief kun je wel redelijk eenvoudig aanwijzen voor welke attracties je tickets wilt.

Great Yarmouth Pleasure Beach & Joyland
Toegegeven: dit zijn eigenlijk 2 pretparkjes. Ze liggen echter op wandelafstand van elkaar in het gezellige plaatsje Great Yarmouth. Beide parken zijn niet groot, maar bevatten enkele historische attracties. Bij Pleasure Beach is dat de in het oog springende houten achtbaan, waar elke rit nog een remmer mee aan boord gaat. Ook is er een redelijk grote Log Flume. Nog kleiner is het schattige Joyland dat door zijn leuke aankleding meteen een heel andere sfeer geeft. Hier vinden we de enige nog bestaande Virginia Reel terug.

Bayern Park
Ongetwijfeld het grootste park in dit rijtje, qua oppervlakte toch. Bayern Park heeft met Freischutz een topper van een achtbaan die wellicht wat intens is voor de gemiddelde doelgroep van het park. Echter heeft het park daarbuiten nog meer dan genoeg plezier te bieden om een dag vol te maken. Zo is er een bijzonder mooi gemaakte indoor freefall toren (familie-formaat), een grote spinning raft ride en nog diverse achtbaantjes, rodelbahnen, waterbanen en zelfs darkrides. Naar Duitse gewoonte is het eten hier weer prima en goed betaalbaar. Ook is het mogelijk een wijnproeverij te doen in het park.

Tripsdrill
Wederom een groot favoriet bij de fans en wederom een park waar je wijn kunt proeven. Niet gek als je bedenkt dat dit park midden in een wijngebied ligt en enorm veel attracties heeft die rond dit thema zijn gemaakt. Denk aan een ritje in een ronddraaiende wijnton. Of een achtbaan die zich door een typisch kasteeltje van deze omgeving slingert. Het park staat bekend om originele en ietwat foute theming. Wellicht het meest opvallende hierbij is hun waterbaan, waarin je in een badkuip (compleet met een douche erboven) een rit maakt naar de bron van de eeuwige jeugd, waar je daadwerkelijk halfnaakte dames en heren jonger ziet worden na een bad in de bron.

Connyland
Het enige pretpark van Zwitserland. Nouja, eigenlijk is het een dolfinarium. Echter vanwege dierenwelzijn zijn de dolfijnen het park al uit. Wel is er nog een show met zeeleeuwen en papegaaien. Ter compensatie legt het park zich steeds meer toe op attracties. Ook hier moeten ze het doen met een zeer beperkte oppervlakte. Dat wordt opgelost door attracties in de lucht en over de parkeerplaats te bouwen. Enkele heel unieke attracties in het park zijn wel Mammut Tree - waarbij je met een kabelbaan door een boom gaat, waarbinnen enkele verassingen zijn -, Cobra - een Pax Shuttle coaster met een zeer bijzondere layout - en hun interactieve draaimolen. Het park bevat voldoende groen, is netjes verzorgd, proper en er is voldoende aandacht in aankleding en theming gestoken. Het overtrof onze verwachtingen ruimschoots en mag daarmee zeker niet ontbreken in deze lijst.

Tekst: © Andre Bormans - Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be