Het Zweedse Tivoli Gröna Lund, bij Stockholm onthulde vandaag zijn nieuwigheid voor 2019. Het park vult zijn nu al meer dan behoorlijke thrillaanbod aan met een Chaos Pendle. De attractie krijgt de naam "Snake" mee.

Met Snake haalt Tivoli Gröna Lund een attractie van de Australische fabrikant Funtime in huis. Die moet straks het nu al indrukwekkende thrillaanbod met onder meer Ikaros, Fritfall, Katapulten en Eclipse gaan vervolledigen. De mosterd werd voor deze uitbreiding duidelijk gehaald in het Oostenrijkse Wiener Prater. Daar opende in 2011 met Scwarze Mamba al eenzelfde soort attractie. Tivoli verwijst op facebook ook uitdrukkelijk naar deze attractie. Gezien beide attracties een slangenthema krijgen, wordt het interessant of de Zweden het principe 'beter goed gejat dan slecht bedacht' aanhangen of de vormgeving toch drastisch omgooien.

Chaos Pendle

Het attractietype 'Chaos Pendulum' koppelt de centrale as van de hoofddraaiarm aan een kortere arm die zelf ook ronddraait, waardoor de zitjes verschillende elipsen afleggen in plaats van gewone cirkels. Daardoor krijgt wat normaal een klassieke propeller-attractie zou zijn, een pak meer snelheidsverschillen en daardoor een variabelere rit. Vergelijk het met de upgrade van een gewone draaimolen naar een theekopjesmolen.

Zweedse puzzel

Tivoli Gröna Lund is relatief klein en de mogelijkheden voor uitbreiding zijn beperkt. Attracties worden er op indrukwekkende wijze door elkaar gevlochten zoals duidelijk wordt in de coasterspaghetti met Twister, Vilda Musen, Jetline en Kvasten. Het park heeft om die reden ook een indrukwekkende collectie aan torenattracties met een kleine footprint. Snake past perfect in deze lijst met ruimte-efficiënte attracties: ook hier is de footprint relatief klein. 

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: Tivoli Gröna Lund, Pretparken.be // Bron: Tivoli Gröna Lund