<a  data-cke-saved-href='/NL/Park.asp?ParkID=118&LandID=5' href='/NL/Park.asp?ParkID=118&LandID=5' TPVAUTOTAG='1'>Walygator Parc</a> ingang entranceWalibi Lorraine werd in 2006 niét mee verkocht aan de investeerdersgroep Compagnie Des Alpes, maar werd als ‘losstaand’ park verkocht. De nieuwe eigenaars herdoopten het als ‘Walygator Parc’ en probeerden een nieuwe weg in te slaan. Vandaag komt ook een einde aan dat luik van de geschiedenis. Wat de toekomst brengt, kan niemand voorspellen.

 

Een turbulent verleden.

Het park startte in de jaren ‘80 onder de naam Big Bang Schtroumpf’, maar werd na z’n faillissement in de jaren ‘90 onder de vlag van Walibi herdoopt tot ‘Walibi Schtroumpf’. In ’98 kocht het Amerikaanse Permier Parks (beter bekend onder de naam Six Flags) het park, samen met de andere Walibi parken. Zij voerden een aantal drastische veranderingen door. In 2003 verdwenen de Smurfen uit het park en werd het herdoopt tot Walibi Lorraine. Toen investeringsgroep Palamon (bekend onder de naam StarParks) de hele groep in 2004 overnam werden nieuwe figuren geïntroduceerd: de Walibi Friends. Deze waren echter geen lang leven beschoren aangezien StarParks het park van de hand deed in 2006. Het park wordt echter niet samen met de andere Walibi parken aan ‘Compagnie Des Alpes’ verkocht maar aan privé investeerders: Claude et Didier Le Douarin.

Walygator Parc ingang AnacondaWalygator Parc ingang Comet Space

Een kermisfamilie aan ’t hoofd van een pretpark 2007 - 2013

De broers Le Douarin zijn geen onbekenden voor het park. Ze baatten al enkele jaren enkele horecapunten en speelhallen uit in het park. Met hun ambitieuze plannen wilden ze het park van 270.000 naar 350.000 à 400.000 bezoekers per jaar tillen, met bezoekers uit de regio. Deze verhoging werd gerealiseerd door de toevoeging van vele nieuwe attracties elk jaar. Overdekte attracties waardoor het park minder weersafhankelijk werd en meer attracties voor kleine kinderen om het familieaanbod uit te breiden.

Walygator Parc logoWalygator Parc logo

De realisatie in 2007

Het park straalde in 2007 vernieuwing uit, het groene park zag er fris en opgeknapt uit. Dat “Walygator” de nieuwe mascotte was, zou je geweten hebben. Overal kwam je de sympathieke Alligator tegen, van restaurant tot attractie. De “Haunted House” was dé nieuwigheid die door het park naar voor geschoven werd. Deze walk-through met vele schrikeffecten zat verscholen achter een knap gotisch kasteel. De andere investeringen waren dat jaar eerder klein te noemen: een springkastelen zone en een ‘kids zone’ waar kermisattracties voor kinderen opgesteld staan.

Walygator Parc Peter PanWalygator Parc Family Coaster

Walygator Parc Daarna volgden nieuwe attracties maar andere verloederden

In 2008 werden er tal van kermisattracties toegevoegd aan het aanbod; een reuzenrad (dat deze winter nog op de winterkermis van Gent werd verhuurd), een Polyp (die letterlijk nooit van de grond is gekomen in het park), een electrisch paardenparcours en nog enkele kleinere attracties. Het park kreeg 402.000 bezoekers over de vloer. In dat jaar hingen er ook grote banners in het park met een oproep om te stemmen voor de nieuwe grote attractie van 2010: een spooktrein of een overdekte achtbaan.

Voor 2009 werd de kaart van de shows en entertainment getrokken en trok een bekend circus zijn tent op in het park. Met Sherrif's Acadamy wordt het aanbod van binnenattracties verder uitgebreid en ook voor de kleinste komt er weer een attractie bij (treinritje). De Topple Tower Tang'Or (zie foto rechts) heeft last van vele technische problemen en opent bijna niet in 2009; Er kwamen 450.000 bezoekers naar Walygator Parc.

Midden 2009 kondigen de eigenaars van Walygator Parc het grote project Wallywood aan; een entertainmentcomplex met hotel, winkels, waterpark, uitgaansmogelijkheden en confertiecentrum dat gepland wordt voor 2015.

De grootste ogen werden echter in 2010 getrokken toen het park erin slaagde om een van de grootste achtbanen van Europa te openen in het park. The Monster was dan wel een tweedehandse achtbaan uit Azië, het was bewonderingswaardig dat een 'klein' park als Walygator Parc zo'n grote investering maakte. Naar verluid 4 miljoen euro werd voor deze achtbaan betaald.  Het park hoopt op een stijging van de bezoekersaantallen met 300.000! Uiteindelijk gaat Monster pas open op 9 juli 2010 en kan het park slechts een stijging van 50.000 bezoekers noteren.

Bij een bezoek aan het park in 2010 viel ook op dat al het geld naar de achtbaan was gevloeid en andere attracties hier duidelijk de tol voor moesten betalen. Investeringen in onderhoud leken stil te vallen. Tang'Or (Topple Tower) en Dark Tower (vrijevalattractie) bleven beide nagenoeg het gehele seizoen buiten dienst. Ook andere attracties hadden duidelijk te lijden onder het gebrek aan onderhoud en dan vooral de wildwaterrivier waarvan de theming er helemaal verloederd bijlag.

Op 31 oktober 2010 zag de wachtrij van Monster er zo uit... helaas was dat ook de enige dag van dat seizoen dat het zo druk was.

In 2011 gaf het park geen blijk van teleurstelling of financiële problemen. Walygator Parc opende opnieuw twee aanzienlijke familiale (kermis-) attracties in het park. Krinoline en Südseewellen vergrootten het attractieaanbod nogmaals. In de loop van het seizoen bleek echter dat het gehoopte Monster-succes uitblijft en dat megalomane plannen geen schijn van kans lijken te hebben in de streek rond Metz. De bezoekersaantallen stegen niet, maar zakten lichtjes naar 490.000.

Ploeteren in 2012 - verzuipen in 2013?

Al zeer snel na de seizoensstart van 2012 sijpelden er onheilspellende berichten naar buiten over de financiële situatie van Walygator Parc. Het park leek niet langer in staat om zijn personeel te betalen en verscheidene werknemers namen dan ook een advocaat onder de arm. Op normale topdagen zoals de Nationale Feestdag (14 juli) kwamen er slechts 1500 bezoekers opdagen, waardoor de situatie alsmaar verergerde. Eind 2012 werd het park onder gerechtelijk toezicht geplaatst.

Begin 2013 hadden we normaal het nieuws gekregen of de gebroeders Le Douarin het park zouden moeten sluiten, maar toen bleek dat er enkele kandidaat-overnemers waren, werd de beslissing van de rechter uitgesteld tot 6 maart 2013. In de komende dagen, weken en maanden kunt u er ongetwijfeld meer over lezen op ons forum.

Update: Walygator Parc toegewezen aan 4 partners

De handelskamer van Metz oordeelde woensdag 6 maart 2013 voor de volledige verkoop van het pretpark Walygator Maizières-lès-Metz (Moselle) voor een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro aan vier partners : Jacqueline Lejeune (ex-leider van Olitec), Franck Deglin (voormalig hoofd van de F&B van Walygator), Francois Jerome Ouder (voormalig hoofd van de Bagatelle park in de Pas-de-Calais), en de verzekeraar messin Eric Lucas.

De gebroeders Le Douarin hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing. De nieuwe eigenaars plannen het park in de komende maanden op te knappen en onder een nieuwe naam te openen, ten vroegste midden mei 2013.

Tekst: Nico Reynders - Pretparken.be